🚚DOPRAVA ZDARMA na všetko – ale len na chvíľu, DO 15. 1.📦

Ako na skladovanie medu v chladničke

Uložiť med do chladničky? Po mnohých stránkach ide o takmer ideálne miesto na skladovanie našej sladkej dobrôtky – či už bežného kvetového či ochuteného medu. Ak však nechcete, aby sa skazil, stratil chuť, vitamíny alebo prišiel k inej ujme, musíte dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel. Odmenou vám bude stále rovnako kvalitný med po dvoch či niekoľkých rokoch skladovania.

Ešte skôr, než sa rozhodneme skladovať med v chladničke, pripomeňme si, ako vyzerá najlepšia nádoba na med. Je to samozrejme nepoužitý, nový pohár (prípadne keramická či iná nerezová nádoba) – v takom „pohári od uhoriek“ sa pôvodný puch často drží aj navzdory dôkladnému umytiu saponátom a med ho zbytočne absorbuje. Kvalitný vzduchotesný uzáver navyše zabraňuje pohlcovaniu okolitých pachov, ktorých sa práve v chladničke vznášajú celé húfy.

Prečo ukladať med do chladničky

A teraz už šup s medom do chladničky. Bude mu tam dobre, pretože vovnútri vládne tma – slniečko medovým produktom rozhodne neprospieva. A tiež teplota v chladničke medíku prospieva – mala by sa pohybovať od 10 do 15 °C. Vyššie teploty urýchľujú rozpad enzýmov a iných látok v mede, vysoké teploty (napr. pri ohreve v mikrovlnke) ho ničia.

V tejto súvislosti musíme spomenúť tuhnutie (kryštalizáciu) medu, ku ktorému v chladničke pochopitelne dochádza. Cukornatenie, ako tento proces tiež nazývame, však kvalitu medu neovplyvňuje. Naopak, svedčí o tom, že med byl vyrobený poctivo a bez pridaného cukru. Med navyše môžete kedykoľvek jednoducho vrátiť do pôvodnej tekutej podoby.

Med v lednici

Med v chladničke – na čo si dať pozor

Najväčším nepriateľom medu (a to nielen v chladničke) vlhkosť, ktorú med ľahko vstrebáva. Podiel vody cez 20 % vyvoláva množenie mikroorganizmov v mede, jeho kvasenie a kazenie. Už teda rozumiete, prečo je dôležité skladovať med v suchu a v dobre uzavretej nádobe?

Květový med

Aj keď splníte všetky vyššie uvedené odporúčania, číha na váš med ešte jedno nebezpečenstvo zvyšujúce v ňom riziko rastu plesní, kvasiniek a baktérií. Tou hrozbou ste priamo vy – stačí špinavá, hoci len olíznutá lyžička v pohári a už môže byť oheň na streche. Vyvarujte se preto kontaminácii medu neumytým riadom.