Kvetový med a všetko, čo o ňom chcete vedieť
Vďaka zlatistej farbe vyzerá krásne a chutí ešte lepšie. Med! Čo o ňom viete? Poďte sem, poviem vám o jeho vzniku, vlastnostiach, výrobe a použití. To sa ale pekne namedujeme!
Ako sa vyrába kvetový med
Kvetinový med vyrábajú včely zo sladkého nektáru lúčnych kvetov, ktoré kvitnú na jar. Preto sa nazýva aj lúčny med, jarný med alebo dokonca prvý med. Včely ho zbierajú z viacerých druhov rastlín, preto sa odborne nazýva polyflorálny med (viacdruhový). Pochádza aj z bylín, repky, buka a duba, brezy, gaštana, trnky, ako aj čerešne a ovocných stromov všeobecne. Opakom je monoflórový med (jednodruhový), ktorý pochádza len z jedného kvetu (napr. lipy, slnečnice alebo agátu).
Ako včely vyrábajú med? Zdá sa to jednoduché. Včela zbiera nektár do medového vačku a letí s ním do úľa. Tam ho ďalšia včelia partia spracuje. Vezmú nektár do buniek a zahustia ho výlučkami svojich žliaz (enzýmami). Keď v ňom obsah vody klesne, včely med zaviečkujú a uskladnia ho na neskôr.
Zloženie kvetového medu a jeho kryštalizácia
Jarný med vytáčam od polovice mája. Je to ten najsladší med pod slnkom! Jeho poctivosť a pravosť dokazuje rýchla kryštalizácia. Zvyčajne k nej dochádza v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov. A to je dobré. Pravý kvetový med od včiel jednoducho tuhne, a tak to má byť. Ide o prirodzený fyzikálny proces, ľudovo nazývaný cukornatenie, hoci nemá nič spoločné s tvorbou cukru. A vedeli ste, že z tuhého medu môžete ľahko urobiť opäť tekutý bez toho, aby stratil svoju kvalitu?
Kvetový med je zdravý. To vie každý. Ale ako je to presne so zdravotnými účinkami medu na organizmus a prečo by ste si ho mali dopriať každý deň? Med je pre naše telo ľahko stráviteľný a dodáva mu okamžitú energiu, pretože obsahuje jednoduché cukry (glukózu a fruktózu). Skvelý doplnok pre športovcov! Na druhej strane v ňom v podstate chýbajú tuky, takže sa ho nemusíte báť ani počas diéty. Med obsahuje aj mnoho minerálov a stopových prvkov. Napríklad draslík, vápnik, horčík, železo a mangán.
Varíme s lúčnym medom
Med by ste mali mať doma vždy poruke. Ako však správne skladovať kvetový med? Vždy kupujte čerstvý med na aktuálnu sezónu, t. j. maximálne na rok dopredu. Ideálne je skladovať ho v tmavej miestnosti s teplotou do 25 stupňov. Alebo v chladničke, ale musíte vedieť, ako na to. V žiadnom prípade by ste však nemali med rozpúšťať v mikrovlnke. Nikdy.
Vyskúšajte naše najlepšie ochutené medy:
ananásový | dračie ovocie | zázvorový | jahoda a vanilka | banánový
Maškrtenie kvetového medu po lyžičkách je len začiatkom takmer nekonečného využitia medu v kuchyni. Takže klasika: do čaju (aj do horúceho) a na pečivo. Neprejete sa tým, takéto raňajky si môžete dopriať každý deň. Malá zmena: v jogurte, v müsli, v mlieku. Vyskúšajte a už to nebudete chcieť inak. Teraz pečenie a varenie: medovník, mazanec, medové buchty, dresing do šalátov. Možnosti sú nekonečné. A potom to najlepšie - grilovanie: hermelín, krídla na mede, bravčová panenka, losos... hmmm...
Tak na čo ešte čakáte? Poďte na med!
Ďalšie zaujímavé články na našom blogu
- Pomáhame včelám a sejeme lúčne kvety
- Ako veľmi je med dobrý pre deti
- Prečo by sme mali byť hrdí na med
- Zlepšite s medom svoj sexuálny život