Maliny a med, skvele zohratá dvojka. Vysvetlím
Hebučký červený povrch, úžasne sladká chuť, rozsiahle zdravotné účinky, skvelé využitie v kuchyni – malina ako kráľovná bobúľ? Niekedy sa to hovorí, ale chyba lávky. Správne sa jedná o súplodie kôstkovičiek. Tých bobuliek, odborne kôstkovíc, si tam spolu pri bližšom pohľade hovie niekoľko desiatok. Viete predsa, ako vyzerá malina, nie? A to, čo o nej netušíte, vám teraz prezradím.
Malina je plodom ostružiníka maliníka, ktorý sa často prezýva ostružina malinová. Patrí do čeľade ružovitých. Do nej tiež patrí ruža (samozrejme 😊), ďalej alchemilka, hloh či jarabina. Ich blízkymi príbuznými sú aj slivka, marhuľa alebo višňa z rodu slivka. A tak aj malinu miešame do medu.
Kde sa vzala, tu sa vzala: malina
Malina sa nikdy v histórii netešila žiadnej zvláštnej pozornosti ako napríklad zázvor, harmanček alebo šípky, ktorým sa prisudzovali pomaly črovné vlastnosti. Kdeže, malina si bez nejakého veľkého záujmu voľne rástla po celom svete už od nepamäti.
Sem-tam si sladučkou malinou napchali bruško deti z dediny, inokedy babka-bylinkárka sušila jej lístky do čaju. Až od 19. storočia sa pre svoju chuť, farbičku a liečivé účinky začala používať vo väčšej miere v potravinárstve. Na džemy, do jogurtov, ako príchuť v sladkostiach.
Aký prínos majú pre naše telo maliny?
Výrazná červená farba malín svedčí o dostatku farbiva a zároveň antioxidantov. Rovnako tak obsahujú pre trávenie veľmi dôležitú vlákninu, málo cukru (nepriberá sa po nich) a ďalej:
- minerály (draslík, horčík, mangán, vápnik, železo),
- antioxidanty (kvercetín a kyselina gallová),
- vitamíny (A, B1, B2, B3, B6, B9, C a E),
- farbivá ako flavonoidy,
- fytonutrienty,
- ketóny.
Vyskúšajte naše ochutené medy, vitamínové bomby:
brusnicový | harmančekový | rakytníkový | šípkový | zázvorový
Malina sa napríklad v Japonsku pridáva do liekov na zníženie nadváhy. Keď sa do toho jednoducho pustí, dokáže divy:
- tlmí teplotu,
- zmierňuje reumu,
- pomáha pri kožných chorobách,
- dodáva telu energiu a vitalitu,
- hodí sa pre pacientov s cukrovkou,
- pôsobí proti zápalom (priedušiek, v ústach),
- znižuje riziko ochorenia srdca a obehového systému,
- pomáha pri liečbe nádorových ochorení či Alzheimerovej choroby.
A čo potom v spojení s naším domácim medom – vyskúšajte!