🚚DOPRAVA ZDARMA na všetko – ale len na chvíľu, DO 15. 1.📦

Med nepatrí do mikrovlnnej rúry. Tu sú dôvody

Nedávno som vás informoval o výhodách (ale aj určitom riziku) skladovania medu v chladničke. Dnes si posvietime na ďalšiu častú otázku: ako roztopiť med v mikrovlnnej rúre? Lenže táto otázka je úplne nesprávna. Otázka by mala znieť, či je vôbec vhodné roztápať med v mikrovlnnej rúre.

Med do mikrovlnky nepatří

Kryštalizácia medu (ľudovo, ale nesprávne „cukornatenie“) často láka k myšlienke „šup s medom do mikrovlnky“. V skutočnosti tuhnutie sťažuje jeho použitie - natieranie na pečivo v skutočnosti vôbec nie je žiaden med. Kryštalizácia nie je na závadu, naopak, svedčí o dobrej kvalite medu. Je to prirodzený proces, ktorý sprevádza každý druh medu (okrem zriedeného alebo inak falšovaného medu). Kedy kryštalizácia nastane, závisí od zloženia medu a spôsobu jeho skladovania.

Ako rozpustiť med v mikrovlnnej rúre? Nikdy!

Máme teda pekné ráno a potrebujeme natrieť tuhý med na chlieb. Čo teraz? Súp s ním do mikrovlnnej rúry! Dobre, poďme na to. Med síce rýchlo povolí, ale prudké a nerovnomerné zahrievanie spôsobí jeho prehriatie, spenenie a znehodnotenie. Úlohu pri tom zohrávajú sila a čas ohrevu, konštrukcia mikrovlnky a druh medu.

Vyskúšajte naše najlepšie ochutené medy:

ananásový | malinový | dračie ovocie | zázvorový | čučoriedkový

Ohrievanie medu v mikrovlnnej rúre, dokonca aj v jeho ochutenej verzii, preto dôrazne a zásadne neodporúčam. Zníženie biologickej hodnoty medu sa nedá presne určiť, ale zdá sa, že by mohlo byť kľudne až o polovicu. Dokonca aj laboratórne pokusy ukázali, že med sa v mikrovlnke ničí.

Tvrdý med povolí vo vodnom kúpeli

Prečo teda mikrovlnka nie je dobrý nápad? Po prvé, kvôli prudkému ohrevu. Po druhé, kvôli teplote, ktorej je med v zariadení vystavený. Účinné látky sa z neho strácajú už pri teplote zhruba nad 40 stupňov. A do takej horúcej vody ho predsa nenamáčate. Takže ani krátky pobyt v rúre medu neprospieva.

Med do mikrovlnné trouby nedávejte

Jednoducho sa nič nevyrovná zohrievaniu medu v teplom vodnom kúpeli alebo na radiátore ústredného kúrenia. Pohár zabaľte napríklad do utierky alebo roztopte len časť medu v miske. Takýto ohrev založený na osvedčenej prírodnej metóde nezníži kvalitu medu a možno ho dokonca vykonávať opakovane.

A naposledy: med jednoducho nepatrí do mikrovlnnej rúry!

Ďalšie zaujímavé články na našom blogu