Perníková chalúpka, medová a vianočná
Kde bolo, tam bolo, na Medovom vŕšku stála malá, krásná perníková chalúpka... A taká istá roztomilá, zasnežená chalúpka môže stáť aj u vás doma. Ja vám teraz prezradím, ako na to – upečiete ju.
Stiahnite si šablónu a podľa nášho receptu si so mnou pripravte nádhernú chalúpku z medu a perníku. Môžete ju skúsiť v dvoch variantách – zlepovanú karamelom (rýchla a sladká) alebo zviazanú povrázkami (efektná a nápaditá). V druhom prípadepred pečením vždy v mieste budúceho zväzovania zapichnite špajdľu asi 0,5 cm od okraja.
Recept na medovú perníkovú chalúpku
Ingrediencie
Na 1 perníkovú chalúpku s medom potrebujeme:
- 2 vajcia,
- 100 g masla,
- 60 g perníčkového medu,
- 140 g práškového cukru,
- 400 g hladkej múky,
- 1 lyžičku jedlej sódy,
- 2 lyžičky kakaa,
- karamel (na zliepanie).
Postup prípravy medovej perníkovej chalúpky
Čas prípravy: veľmi individuálny, urobte si s pečením napríklad pekné popoludnie.
- Suroviny zmiešajte a nechajte cesto aspoň 2 hodiny odpočívať.
- Vystrihnite si priloženú šablónu.
Rozmery strechy: 12 x 12 cm (2x)
Rozmery bokov: 7,2 x 7,2 cm (2x)
Rozmery štítových strán: na výšku 15 cm, na šírku 12 cm, obvodové strany 10 cm a 7,2 cm (s dvermi 1x, bez dverí 1x)
Rozmer dverí: výška 5 cm, šírka 3 cm
Šablóna na perníkovú chalúpku:
- Cesto vyvaľkajte asi na 3 mm a vykrojte tvary.
- Pečte na 180 °C asi 10 minút.
- Po vychladnutí ozdobte a zlepte karamelom, či zviažte povrázkom.
- Zdieľajte s nami vaše krásne chalúpky na Instagrame.
- Dobrú, vyváženú chuť!
Výživové hodnoty na celú perníkovú chalúpku
- 3 081 kcal,
- 58,6 g bielkovín,
- 479 g sacharidov (z toho 193 g cukrov),
- 12,6 g vlákniny,
- 101 g tukov.
.