🚚DOPRAVA ZDARMA na všetko – ale len na chvíľu, DO 15. 1.📦

Maca s medom vám dá silu ako dávnym Inkom

Prezývky ako peruánsky ženšen či peruánska viagra hovoria za všetko. Vykresľujú pred nami bylinu takpovediac všemocnú, zázračnými účinkami oplývajúcu. Povesť, ktorá žeruchu peruánsku predchádza, však nie je príliš ďaleko od pravdy. Táto rastlinka totiž skutočne dokáže divy a naše zdravie za ňu poďakuje. My ju pridávame do medu s macou… čože to, maca? Vysvetlím, a ešte o žeruche pridám kopec zaujímavostí.

Maca v mede

Maca (alebo tiež maka) je slovenské označenie pre žeruchu peruánsku (Lepidium meyenii). Táto rastlina z Južnej Ameriky sa v poslednom čase teší mimoriadnej obľube vďaka priaznivému vplyvu na ľudský organizmus. Jej blahodarné schopnosti poznali už obyvatelia peruánskych Ánd ešte pred vznikom mocnej ríše Inkov. Buľvy žeruchy pojedali varené aj pečené v popole, ale tiež strúhané, sušené a rozvarené v mlieku na kašu. Kvasený nápoj z nej se nazýva „maca chica“.

Na čo je dobrá maca

V tradičnom peruánskom lékárstve sa žerucha využívala na liečbu suchôt, neplodnosti, chudokrvnosti, nádorov žalúdka, porúch menorey či ťažkostiach pri prechode. Dokázala vraj povzbudiť mužskú „mužnú silu“.

Moc žeruchy peruánskej zrejme súvisí s drsnými vysokohorskými podmienkami, v ktorých rastie. Na prežitie v nadmorskej výške až 4 500 metrov, v kamenistých terénoch s ostrým slniečkom, treskúcou zimou (do -20 °C) a prudkým víchrom, si vytvára silu a energiu na rozdávanie.

Patrí k najvyššie vyskytujúcim sa rastlinám a po presadení do teplejších oblastí dokonca spomaľuje rast. Tak veľmi obľubuje hory.

História a účinky macy

Za zmienku stojí nielen zemepisná výška výskytu žeruchy peruánskej, ale aj doba jej využívania ľuďmi. O schopnostiach byliny vedeli už juhoamerickí domorodci. Po objavení kontinentu bolo len otázkou času, než sa tento takmer neobmedzený zásobník sily a plodnosti dostane aj do Európy. Vojaci dobyvateľských armád sa začali macou „dopovať“ pred bojom natoľko, až niektorým z nich nezdravo zvýšila libido.

Škoricové maca sušienky

V roku 1553 rastlinu podrobne študoval Cieza De Leon. O sto rokov neskôr už bolo jasné, že maca je dobrá ako pre povzbudenie plodnosti a doplnenie energie, tak pre lepšie prispôsobenie tela okolitým podmienkam, ale aj na liečbu mnohých neduhov. Obsahuje totiž:

  • vitamíny B1, B2, B6, C a E,
  • množstvo dôležitých esenciálnych aminokyselín,
  • množstvo prvkov (draslík, horčík, jód, vápnik, zinok, železo),
  • spústu účinných látok (karbohydráty, saponíny, steroly, triesloviny, vláknina).

Gerhard Walpers dôkladne popísal a do botanickej taxonómie macu zaradil v roku 1843. Na využitie v celosvetovom merítku si však žerucha peruánska musela ešte nejaký čas počkať.

Dnes maca patrí medzi tak veľmi obľúbené „superpotraviny“. Na webe nájdete stovky tipov a receptov, ako ju konzumovať. Aj ja pridám jeden – sladučký, príjemný, návykový: maškrťte ju v našom ochutenom mede s macou. Dajte si každý deň aspoň lyžičku, nech ste silní a vo forme ako dávni Inkovia!