🥭 Leto s mangom
Otvorte pohárik s naším mango medom a pohltí vás magická vôňa, ktorej neodoláte. Naberte ho na lyžičku a rozkvitne okolo vás tropická džungľa plná farieb a zvukov. Vložte lyžičku s mangovým medom do úst a jazýček vám zaplaví úžasná chuť zahřňajúca exotické tóny aj domácu melódiu. Prehltnite a budete chcieť ešte… a ešte… māṅṅa mia! Už dosť zdržiavania, užite si leto s vôňou manga:
Najpredávanejšie
Med s mangom z Domoviny
Ahoj, tu Alena a Josef, vaši včelári
Ako sme objavili mango? Vôňa manga nás okamžite omámila a jeho chuť s medom potešila. Ani vy sa myšlienok naň nezbavíte, kým pohárik nebude prázdny. A je jedno, či si dáte ako príchuť limetku, alebo kokos.
Využitie medovej nátierky s mangom
Leto s vôňou manga si zamilujete po celý rok a využijete ho každý deň. Med môžete natrieť na pečivo, pridať do pokrmov, ovocných šalátov a predovšetkým do dezertov (zmrzlinové poháre, palacinky, puding). Môžete ho rozmiešať v müsli s jogurtom, do kokteilu alebo si exotickú chuť dopriať len tak pre radosť.
Mango
Mango je plod stromu mangovníka indického. Hrá všetkými farbami– záleží na odrode. Najväčšie kúsky vážia až 2 kilá, majú lahodnú, sladučkú dužinu a obsahujú:
- > draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, vápnik, zinok, železo,
- > fenoly, flavonoidy a farbivá (karotenoidy),
- > vitamíny A, B, C, E, K a beta karotén,
- > kyselinu citronovú,
- > vlákninu.
Taká zásobáreň užitočných látok predurčuje mango na posilňovanie ľudského tela. Môže znižovať škodlivé účinky slnečného žiarenia na pokožku a tlmiť prejavy psychickej únavy (stres, nervozita). Podľa mnohých výskumov dokáže upravovať vodný režim organizmu, obmedzovať poruchy spánku, regenerovať unavené oči a vylepšovať kvalitu vlasov.
Med
Kvetový med pokladáme za nevyčerpateľný zdroj nášho dobrého zdravia. Mali by sme ho jesť každý deň. Obsahuje veľa užitočných látok:
- > stopové prvky (fluór, horčík, jód, kobalt, mangán, meď, selén, zinok, železo),
- > aminokyseliny a kyseliny (citrónovú, jablčnú, kremičitú, vínnu),
- > minerály (draslík, fosfor, chlór, kremík, sodík, vápnik),
- > vitamíny (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K),
- > cukry jednoduché (glukóza a fruktóza),
- > flavonoidy a karotenoidy.
Možnosti využitia medu pri liečbe zdravotných problémov a ich prevencii sú takmer nekonečné. Podporuje srdcovú činnosť, prispieva k pokojnému spánku, zlepšuje činnosť svalov a vôbec – prečítajte si o liečivom účinku medu v našom rozsiahlom cykle Med ako liek.
Ako vyzerá ochutený med mangový?
Je to medík ľahko roztierateľný na pečivo. Netečie ako bežný med kvetový a hustotou zľahka prevyšuje pastovaný med vďaka přimíchaným sušenému mangu. A keby náhodou, nechajte ho pár hodín pri izbovej teplote, aby zmäkol. Nuž, ide o stopercente prírodný výrobok bez stabilizátorov, cukrových sirupov či iných riediacich štiav.
Výroba medu s mangom
Med s mangom vyrábame na našej farme Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobný proces je vlastne jednoduchý: tradičné postupy, kvalitné suroviny a poctivé remeslo. To znamená stará dobrá ručná práca, náš domáci med a žiadna chémia ani všelijaké náhrady.
- > Pohľad do zákulisia: prečítajte si o našej ceste k láske k včelám a vzniku ochutených medov.
Zloženie mango medu
Zloženie nášho medu s mangom je prírodné, a preto tak jednoduché: len za studena pastovaný med a mletý kokos či šťava z limetky.
Pastovaný med: kvetový med mechanicky uvedený do ľahko roztierateľnej konzistencie. Prirodzenej kryštalizácie ho zbavujeme pozvoľným miešaním bez straty kvality (nemôže teda úplne stuhnúť).
Lyofilizácia: postup sušenia mrazom zachovávajúci prirodzenú vôňu a chuť ovocia aj jeho nutričné hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerálne látky. Ovocie chutí ako čerstvé.