Chilli v mede
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Med s chilli, diabolsky sladká čertovina. Nechajte sa rozpáliť aj vy
V škole ste sa o chilli učili, že páli ako ĎAS. A tak to má byť. Práve preto sme ho šupli do nášho sladkého medu. Pochúťka, ktorú chcete ZAS a zas. Chilli v mede:
- hodí sa na naozaj horúce chvíle (sami sme sa presvedChilli :) )
- vtiahne vás do vĺn sladkého vzplanutia a ostrého dojazdu,
- dodá vám iskru, pekne vás rozpáli a dostane do formy,
- jednoducho, vďaka nemu budete v pohode a chilli vám dodá sily
Med a chilli - diabolsky sladká čertovina. Či už si chcete objednať čilión, alebo len 1 pohár, vzkroChilli ste správnym smerom. Stačí vložiť do košíka.
Ahoj, tu Alena a Josef, vaši včelári
Riekanky pre dospelých a iné slovné hračičky:
„Nie sú to len plané rečičky,
že diabolské chilli papričky,
namiešal s medom snáď čert sám
páľava z jazyka nezmizne vám.“
Pálenie sa v sladučkom mede príjemne rozvinie a ešte dlho vo vás zanechá rozžeravenú dobrú náladu. Výsledná chuť je ohnivá: po čili sa vám na čele objavia kropaje potu, pálivosť sa v sladučkom mede príjemne rozvinie a ešte dlho vo vás zanechá rozžeravenú dobrú náladu.
Ako sme objavili chilli a med?
Mám rád pálivé, a tak sme sa pustili do medu s príchuťou chilli.Predsa by som doňho nezamiešal obyčajnú feferónku. Ale kombinácia sladkého medu a ostrej kajenskej papriky vytvára zaujímavú chuť, ktorá má čo ponúknuť. Najmä tým z vás, ktorí obľubujú, keď chuť priam spaľuje.
Zloženie a konzistencia chilli v mede
Zloženie nášho medu s chilli je prírodné, a preto také jednoduché: len za studena pastovaný med a mletá kajenská paprika. Neobsahuje žiadne pridané stabilizátory, cukrové sirupy ani iné šťavy, ktoré med riedia a zlepšujú roztierateľnosť. Nie je tekutý ako bežný kvetový med alebo lesný medovicový med, ale jeho konzistencia je podobná hustote pastovaného medu, ktorá zvyšuje mletá kajenská paprika. Môže sa natierať na bežné pečivo, s výnimkou veľmi jemného pečiva, ako je nepečený toastový chlieb alebo croissanty.
- Náš tip: chilli med nechajte pri izbovej teplote, kde sa jeho konzistencia po niekoľkých hodinách zlepší (v závislosti od objemu) a med zmäkne. Je to malá daň za to, že ingrediencie sú jednoducho 100% prírodné :-)
Čo je to pastovaný med?
Je to kvetový med, ktorý upravujeme do ľahko roztierateľnej formy. Pomalým miešaním ho zbavíme prirodzenej kryštalizácie, aby nemohol úplne stuhnúť. Len mechanický pohyb - nič viac. Žiadne zahrievanie, to by spôsobilo zníženie kvality medu.
Pozor! Pastovaný med môžete stekutiť. Robte to však opatrne, do teploty 50 °C. Pri vyššej teplote sa zo skvapalneného pastovaného kvetového medu stane nepastovaný kvetový med, t. j. číry med. Takýto med potom vykryštalizuje do absolútneho stuhnutia.
Chilli - opis a zaujímavosti
Chilli paprička (latinsky Capsicum annum) sa tiež nazýva feferónka alebo kajenská paprika. Je to plod exotickej krovitej papriky zo Strednej Ameriky.
- Je to superpotravina a podľa mnohých výskumov pomáha v boji proti mnohým zdravotným problémom.
- Jej pálivosť sa meria na takzvanej Scovilleho stupnici pálivosti (SHU).
- Dnes rastie v tropických a subtropických oblastiach po celom svete.
Výroba chilli medu
Ochutený med s chilli vyrábame na našej farme Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobný proces je vlastne jednoduchý: tradičné metódy, kvalitné suroviny a poctivé remeslo. Začína to stáčaním medu a končí zmiešaním s kajenskou paprikou. To znamená starú dobrú ručnú prácu, náš domáci med a žiadne chemikálie ani náhrady.
- Vedeli ste, že včela medonosná sa v dôsledku ľudskej činnosti stala ohrozeným druhom? Jej úbytok je priamou hrozbou pre človeka - preto sa pripojte k našej snahe pomôcť včelám. Tu sa dozviete, ako to urobiť.
A ako máme chilli v mede najradšej?
Niekto to rád pálivé. Vy tiež? Práve preto si pochutnáte na našom skvelom mede s chilli. Hodí sa ku všetkému, čomu chcete dodať pálivý šmrnc. Využijete ho každý deň, môžete ho pridávať do pokrmov (napríklad rebier) a dezertov. Je úžasný na pečive, so sladkým rožkom a tiež ku kysnutému pečivu - pekelne rozpálené „čilíčko“. Môžete ho zamiešať do jogurtu, do kokteilu či smoothie, do horúceho nápoja alebo si ho dopriať len tak pre radosť.
Podrobnosti o chilli mede
Výživové údaje na 100 g | |
Energetická hodnota | 1 389 kJ / 332 kcal |
Tuk | 0,2 g |
Z toho nasýtené kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 81 g |
Z toho cukry | 79 g |
Bielkoviny | 0,4 g |
Soľ | 0 g |
Obsahuje: kvetový pastovaný med (99 %), mletá kajenská paprika (1 %)
Minimálna trvanlivosť: 12 mesiacov od dátumu doručenia
Skladovanie: teplota do 25 °C, vlhkosť do 70 %, neodporúčame skladovať v chladničke
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.