Harmanček v mede
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Med s harmančekom, úžasný všeliek nielen do čaju, ktorý si zamilujete
Božsky voňavý harmanček alebo kamilka patrí do čaju, a to nielen na jeseň. Matricaria Chamomilla! Chutí, lieči, posilňuje. A čo tak harmanček v mede. Vtedy sa dejú veci:
- omámi vás svojou skvelou vôňou a chuťou > oplatí sa väčšie balenie,
- prispieva k duševnej pohode > skrátka zlepšuje náladu,
- podľa ľudového liečiteľstva je harmanček účinným všeliekom > maškrťte ho každý deň
- ako darček ho ocení > úplne každý.
Harmančekový med proste musíte mať. Ako na to? Ste na správnom mieste. Vyberte si pohár s harmančekovým medom a vložte ho do košíka.
Dobrý deň, tu Alena a Josef, vaši včelári
Med s kvetmi harmančeka je ideálnou jesennou záležitosťou k čaju. Ale vlastne po celý rok.
„Predtým ako snívať začnem,
pohár medu lačne načnem,
vôňu lúky zaraz cítim, harmanček mi zvábil zmysly.“
Ako sme objavili harmanček?
Verte či nie, harmanček a jeho vôňa nás sprevádza už od detstva. Keď nám nebolo dobre, bolelo nás bruško alebo na nás útočil kašlík, rumanček - tak roztomilo sme ho volali - nám vždy prišiel na pomoc. Jeho zmiešanie s medom sa preto doslova ponúkalo. Všeliek nielen do čaju. Výsledná chuť je ukľudňujúca: harmanček vonia lúkou a je ako vánok ševeliaci svoju uspávanku. V spojení so sladučkým medíkom jemne pohladí jazyk a zanechá vo vás pocit pokoja a mieru.
Zloženie a konzistencia ochuteného medu s harmančekom
Zloženie nášho medu s harmančekom je prírodné, a preto také jednoduché: len za studena pastovaný med a sušený harmanček. Neobsahuje žiadne pridané stabilizátory, cukrové sirupy ani iné šťavy, ktoré med riedia a zlepšujú roztierateľnosť. Nie je tekutý ako bežný kvetový alebo lesný medovicový med, ale jeho konzistencia sa skôr podobá hustote pastovaného medu, ktorú ešte zvyšuje sušený kvet. Môže sa natierať na bežné pečivo, s výnimkou veľmi jemného pečiva, ako je nepečený toastový chlieb alebo croissanty.
- Náš tip: Med s harmančekom nechajte pri izbovej teplote, kde sa jeho konzistencia po niekoľkých hodinách zlepší (v závislosti od objemu) a med zmäkne. Je to malá daň za to, že ingrediencie sú jednoducho 100% prírodné :-)
Čo je to pastovaný med?
Je to kvetový med, ktorý upravujeme do ľahko roztierateľnej formy. Pomalým miešaním ho zbavíme prirodzenej kryštalizácie, aby nemohol úplne stuhnúť. Len mechanický pohyb - nič viac. Žiadne zahrievanie, to by spôsobilo zníženie kvality medu.
Pozor! Pastovaný med môžete stekutiť. Robte to však opatrne, do teploty 50 °C. Pri vyššej teplote sa zo skvapalneného pastovaného kvetového medu stane nepastovaný kvetový med, t. j. číry med. Takýto med potom vykryštalizuje do absolútneho stuhnutia.
Harmanček - opis a zaujímavosti
Božsky voňavý harmanček alebo kamilka patrí do medu a do čaju, a to nielen na jeseň. Harmanček pravý (lekársky) z čeľade hviezdicovitých chceme zbierať a miešať s naším medom čo najčastejšie.
- Na Slovensko sa dostal v stredoveku s obilnými vozmi z južnej Európy ako burina.
- Za čias Československa sme patrili k jedným z najväčších pestovateľov na svete.
- Dnes ho nájdete v mastičkách, šampónoch, parfémoch, krémoch, mydlách, olejoch a likéroch.
Kvitne od mája do septembra a obsahuje aj:
- vitamíny (B1, B3, C),
- silice (hlavná účinná látka),
- aromatické a mastné kyseliny,
- sacharidy (fruktóza, glukóza, xylóza),
- flavonoidy (apigenín, luteolín, kvercitín),
- glykozidy, horké kyseliny, kumaríny, seskviterpény, triesloviny a terpény.
Využitie „kamilky“ je naozaj široké:
- na zníženie úzkosti a nespavosti,
- na kašeľ, prechladnutie a nádchu,
- na obklady a výplachy pri zápaloch,
- tlmí bolesť, zmierňuje kŕče, upokojuje,
- na kožné vyrážky a alergické reakcie,
- na hojenie rán, jaziev, popálenín a omrzlín,
- pri menštruačných ťažkostiach a hemoroidoch,
- v regeneračných kúpeľoch a na posilnenie imunity,
- na zmiernenie reumatických opuchov alebo bolesti zubov,
- na žalúdočné a črevné ťažkosti vrátane vredov a plynatosti,
- proti niektorým stafylokokom, streptokokom, mikróbom a kvasinkovým infekciám.
Výroba medu s harmančekovým kvetom
Ochutený med s harmančekom vyrábame na našej farme Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobný proces je vlastne jednoduchý: tradičné metódy, kvalitné suroviny a poctivé remeslo. To znamená stará dobrá ručná práca, náš domáci med a žiadne chemikálie ani náhrady.
- Vedeli ste, že včela medonosná sa v dôsledku ľudskej činnosti stala ohrozeným druhom? Jej úbytok je priamou hrozbou pre človeka - preto sa pripojte k našej snahe pomôcť včelám. Tu sa dozviete, ako to urobiť.
A ako máme harmančekový med najradšej?
Harmančekový med (si) užívame každý deň. Nielen vtedy, keď potrebujeme zatočiť s bacilmi. Šup s ním do čaju, na pečivo alebo len tak na lyžičku. Pochúťka!
Podrobnosti o mede s harmančekom
Výživové údaje na 100 g | |
Energetická hodnota | 1 363 kJ / 326 kcal |
Tuk | 0 g |
Z toho nasýtené kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 80 g |
Z toho cukry | 79 g |
Bielkoviny | 0,3 g |
Soľ | 0 g |
Obsahuje: kvetový pastovaný med (98 %), lyofilizovaný harmanček (2 %)
Minimálna trvanlivosť: 12 mesiacov od dátumu doručenia
Skladovanie: teplota do 25 °C, vlhkosť do 70 %, neodporúčame skladovať v chladničke
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.