Jablká so škoricou v mede
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Z medu s jablkami a škoricou budete ujedať znova a znova. Taká je to dobrota
Jablko nepadá ďaleko od stromu, ale ani od úľa. Padá rovno do medu. A keď k tomu pridáte skvelú škoricu, o mňam mňam zábavu je postarané. Jablkový med so škoricou budete maškrtiť znova a znova:
- kombinácia jablka, škorice a medu = milá, neokukaná, povznášajúca chuť,
- české vitamíny a exotický cinnamaldehyd = bacily sa už trasú od strachu,
- dezerty, nápoje, maškrtenie = sladučké recepty už čakajú.
Jaba, daba, jablká! Šup s nimi do pohára s medom a škoricou, a potom rovno do košíka. Ich cesta na váš stôl je rýchla a jednoduchá, už stačí len objednať.
Ahoj, tu Alena a Josef, vaši včelári
Gúľalo sa gúľalo, to červené jabĺčko a hop, do nášho medu. A škorica pri tomto huncúctve nemohla chýbať:
„Červené jabĺčko v oblôčku mám,
k tomu škoricu aj,
v mede, milý šuhaj,
len tebe dám, len tebe dám.“
Hovorí sa všade, že epl je dnes trendom. Čo tak radšej jablká so škoricou a medom? Na túto klasiku nedám dopustiť. Výsledná chuť vás vynesie do oblakov! Do neba! Veď predsa už aj Adama tá chuť zlákala, keď Eva medom ho ponúkala, no a potom si k tomu dali ešte jablko. A s nevinným úsmevom na tvári, škoricu do toho pridali - hmmm - a presne tak to malo byť.
Ako sme objavili jablká, škoricu a med?
Jabĺčko sme v detstve jedli asi zo všetkého ovocia najčastejšie. A štrúdľa z neho, dobrotka! Škorica má nádhernú vôňu a k jablku jednoducho patrí. Tak prečo neskamarátiť týchto dvoch parťákov s naším medom?
Zloženie a konzistencia škorice s jablkami v mede
Zloženie našej škorice s jablkami v mede je prírodné, a preto také jednoduché: len za studena pastovaný med, lyofilizované jablká a mletá škorica. Neobsahuje žiadne pridané stabilizátory, cukrové sirupy ani iné šťavy, ktoré med riedia a zlepšujú roztierateľnosť. Nie je tekutý ako bežný kvetový alebo lesný medovicový med, ale jeho konzistencia skôr pripomína hustotu pastovaného medu, ktorú ešte zvyšuje lyofilizované ovocie. Môže sa natierať na bežné pečivo, s výnimkou veľmi jemného pečiva, ako je nepečený toastový chlieb alebo croissanty.
- Náš tip: nechajte med s jablkom a škoricou pri izbovej teplote, kde sa jeho konzistencia zlepší a med po niekoľkých hodinách (v závislosti od objemu) zmäkne. Je to malá daň za to, že ingrediencie sú jednoducho 100% prírodné :-)
Čo je to pastovaný med?
Je to kvetový med, ktorý upravujeme do ľahko roztierateľnej formy. Pomalým miešaním ho zbavíme prirodzenej kryštalizácie, aby nemohol úplne stuhnúť. Len mechanický pohyb - nič viac. Žiadne zahrievanie, to by spôsobilo zníženie kvality medu.
Pozor! Pastovaný med môžete stekutiť. Robte to však opatrne, do teploty 50 °C. Pri vyššej teplote sa zo skvapalneného pastovaného kvetového medu stane nepastovaný kvetový med, t. j. číry med. Takýto med potom vykryštalizuje do absolútneho stuhnutia.
Čo to znamená, keď sa povie lyofilizované ovocie?
Lyofilizácia je proces mrazenia, pri ktorom sa v ovocí zachovávajú výživové hodnoty, vláknina, vitamíny a minerálne látky. Zachová sa aj skvelá aróma a úžasná chuť. Ovocie chutí, akoby bolo čerstvo odtrhnuté zo stromu.
Škorica - opis a zaujímavosti
Typickú vôňu škorice spôsobuje zlúčenina cinnamaldehyd, ako aj kyselina škoricová, eugenol, linalool a kumarín. Aj vďaka nim má škorica priaznivý účinok na ľudský organizmus:
- zabíja baktérie (dezinfekčný účinok),
- zlepšuje kvalitu pokožky (zbaví vás akné),
- posilňuje imunitu (proti prechladnutiu, chrípke, kašlíku),
- povzbudzuje chuť do jedla (a navyše sa príjemne užíva),
- pomáha pri cukrovke (zlepšuje metabolizmus tukov a cukrov),
- podporuje krvný obeh (znižuje krvný tlak, zmierňuje krvácanie),
- upravuje trávenie (nadúvanie, nevoľnosť, hnačka, dráždivý tračník),
- používa sa pri mnohých ďalších neduhoch (napr. reumatizmus, vysoký cholesterol).
Korenie škorice sa získava z kôry stromu patriaceho do čeľade vavrínovitých. Škoricovník čínsky pochádza z Barmy, škoricovník ceylónsky zo Srí Lanky. Dnes sa pestuje v tropických oblastiach Afriky, Ázie a Ameriky. Najviac škorice sa produkuje v Indonézii, Brazílii, na Madagaskare a Seychelách.
- Škoricu v liečiteľstve úspešne používali už starí Číňania, Egypťania a Gréci.
- O jej rozšírenie do celého sveta sa zaslúžili Portugalci a Holanďania.
- Samotné korenie sa vyrába drvením voňavej kôry škoricovníka.
Výroba jablkového medu so škoricou
Ochutený med so škoricou a jablkami vyrábame na našej farme Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý proces výroby je vlastne jednoduchý: tradičné metódy, kvalitné suroviny a poctivé remeslo. Začína to stáčaním medu, pokračuje česaním jabĺčok a vrcholí miešaním so škoricou. To znamená starú dobrú ručnú prácu, náš domáci med a žiadne chemikálie ani náhrady.
- Vedeli ste, že včela medonosná sa v dôsledku ľudskej činnosti stala ohrozeným druhom? Jej úbytok je priamou hrozbou pre človeka - preto sa pripojte k našej snahe pomôcť včelám. Tu sa dozviete, ako to urobiť.
A ako máme jablko so škoricou v mede najradšej?
Jasné, med a jablko so škoricou, naberáme veľkou lyžicou. Med so škoricou a jablkami si vychutnáte s celou rodinou. Využijete ho každý deň, môžete ho natrieť na pečivo, pridávať do jedál a najmä do dezertov (jablkový závin, škoricové hviezdičky, zmrzlinové poháre, palacinky, puding). Môžete ho zamiešať do jogurtu, do smoothie, do horúceho nápoja, do kokteilu alebo si ho dopriať len tak pre radosť.
Podrobnosti o škoricovom mede s jablkami
Výživové údaje na 100 g | |
Energetická hodnota | 1 396 kJ / 333 kcal |
Tuk | 0,1 g |
Z toho nasýtené kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 82 g |
Z toho cukry | 76 g |
Bielkoviny | 0,6 g |
Soľ | 0,01 g |
Obsahuje: kvetový pastovaný med (94,75 %), lyofilizované jablká (5 %), mletá škorica (0,25 %)
Minimálna trvanlivosť: 12 mesiacov od dátumu doručenia
Skladovanie: teplota do 25 °C, vlhkosť do 70 %, neodporúčame skladovať v chladničke
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.