Kakao s chilli v mede
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Med s kakaom a chilli sladko páli. Uvoľnite sa a načerpajte sily
Sladké, pikantné a horké sa k sebe hodí. Sladučký lúčny med od našich pilných včeličiek. Chilli, o ktorom ste sa v škole učili, že páli ako čert. Horké kakao s nádhernou vôňou ďalekých krajín. Kakaový med s chilli chutia spolu v jednom pohári, diabolsky dobre! Doprajte mu čestné miesto vo svojom jedálničku, pretože:
- na jazyku začína sladkým kakaovým vzplanutím a končí dlhým, ostrým dojazdom > úžasná chuť,
- do ovsenej kaše, nápojov, dezertov, na pečivo padne ako uliaty > široké využitie v jedálničku,
- na poličke a pri podávaní oslávencovi vyzerá ako pekný štramák > zaujímavý vzhľad,
- príjemne zahreje a budete vďaka nemu v pohode a plní sily > dodá vám iskru.
Med + kakauko + chilli = sladká čertovinka, ktorá rozpáli aj vás. Stačí pridať do košíka.
Ahoj, tu je Alena a Josef, vaši včelári
Chilli med kakaový zbožňujeme:
„Čo by sme si bez chilli počali?
Hlavou prebleslo nám,
keď sme piaty pohár
chilli s medom a kakaom načali“
Ako sme objavili chilli, kakao a med?
Sladké a pálivé s k sebe patria odjakživa. My máme z kakaa a chilli husiu kožu po celom tele. Dokopy im to ide skutočne skvele, predovšetkým ako obrovsky zmyselná a dráždivá pikantéria, a údajne tiež afrodiziakum, najmä pre mužov. Takže, dámy a páni, toto sme pre vás namiešali. Výsledná chuť je horkosladká a ohnivá a vo vašich ústach rozohrá symfóniu pohody, vášne a slasti. Vďaka chilli sa vám na čele objavia kropaje potu, pálenie sa v sladučkom mede príjemne rozvinie a ešte dlho vo vás zanechá rozžeravenú dobrú náladu.
Zloženie a konzistencia kakaového medu s chilli
Zloženie nášho kakaového medu s chilli je prírodné, a preto také jednoduché: len za studena pastovaný med, mletá kajenská paprika a nealkalizovaný kakaový prášok (prírodný, obsah tuku 22 %). Neobsahuje žiadne pridané stabilizátory, cukrové sirupy ani iné šťavy, ktoré med riedia a zlepšujú roztierateľnosť. Nie je tekutý ako bežný kvetový alebo lesný medovicový med, jeho konzistencia sa skôr podobá hustote pastovaného medu. Môže sa natierať na bežné pečivo, s výnimkou veľmi jemného pečiva, ako je nepečený toastový chlieb alebo croissanty.
- Náš tip: nechajte kakaový med s chilli nechajte pri izbovej teplote, kde sa jeho konzistencia po niekoľkých hodinách zlepší (v závislosti od objemu) a med zmäkne. Je to malá daň za to, že ingrediencie sú jednoducho 100% prírodné :-)
Čo je to pastovaný med?
Je to kvetový med, ktorý upravujeme do ľahko roztierateľnej formy. Pomalým miešaním ho zbavíme prirodzenej kryštalizácie, aby nemohol úplne stuhnúť. Len mechanický pohyb - nič viac. Žiadne zahrievanie, to by spôsobilo zníženie kvality medu.
Pozor! Pastovaný med môžete stekutiť. Robte to však opatrne, do teploty 50 °C. Pri vyššej teplote sa zo skvapalneného pastovaného kvetového medu stane nepastovaný kvetový med, t. j. číry med. Takýto med potom vykryštalizuje do absolútneho stuhnutia.
Kakao - opis a zaujímavosti
Kakao sa vyrába z kakaových bôbov - semien plodov kakaovníka pravého (latinsky Theobroma - doslova „potrava bohov“). Najväčšia plocha kakaových plantáží sa dnes nachádza na Pobreží Slonoviny (tretina svetovej produkcie) a tiež najmä v Ghane, Kamerune a Nigérii.
- Pôvodné indiánske výrazy pre kakao a čokoládu sú „cacauatl“, „kakaw“ alebo „chocol'ha“.
- Aztékovia si uctili dobyvateľa Cortéza lahodnou čokoládou v zlatom pohári.
Hlavnou zložkou kakaových bôbov je alkaloid teobromín a ďalej:
- minerálne látky (napr. draslík, fosfor, horčík, vápnik, zinok, železo),
- antioxidanty (flavonoly),
- anandamid a kofeín,
- zdravé tuky.
Pravé, kvalitné kakao posilňuje ľudský organizmus a môže:
- stimulovať činnosť srdca, znižovať vysoký krvný tlak a zvyšovať prietok krvi,
- pozitívne ovplyvniť mozog, navodiť pocit šťastia a zlepšiť pamäť,
- uvoľniť napätie v unavených svaloch,
- prispievať k rastu vlasov a nechtov,
- pomáhať pri prechladnutí,
- prispievať k liečbe astmy.
- zvyšovať chuť do jedla,
- zvýšiť milostnú túžbu,
- dostať telo do formy.
Chilli - popis a zaujímavosti
Chilli paprička (latinsky Capsicum annum) sa po slovensky nazýva aj feferónka alebo kajenská paprika. Je to plod exotickej krovitej papriky zo Strednej Ameriky.
- Je to superpotravina a podľa mnohých výskumov pomáha v boji proti mnohým zdravotným problémom.
- Jej pálivosť sa meria na takzvanej Scovilleho stupnici pálivosti (SHU).
- Dnes rastie v tropických a subtropických oblastiach po celom svete.
Výroba chilli medu s kakaom
Ochutený med s kakaom a chilli vyrábame na našej farme Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobný proces je vlastne jednoduchý: tradičné metódy, kvalitné suroviny a poctivé remeslo. To znamená stará dobrá ručná práca, náš domáci med a žiadne chemikálie ani náhradné látky.
- Vedeli ste, že včela medonosná sa v dôsledku ľudskej činnosti stala ohrozeným druhom? Jej úbytok je priamou hrozbou pre človeka - preto sa pripojte k našej snahe pomôcť včelám. Tu sa dozviete, ako to urobiť.
A ako máme kakao v mede s chilli najradšej?
Niekto to rád pálivé. Vy tiež? Práve preto si pochutnáte na našom skvelom mede s chilli a kakaom. Môžete si ho dopriať len tak pre radosť, ale môžete si ho dať aj s čímkoľvek, čomu chcete dodať pálivý šmrnc. Využijete ho každý deň do dezertov, na pečivo, so sladkým rožkom a tiež s kysnutým pečivom - pekelne rozpálené „čilíčko“. Veľmi dobrý je aj so smotanovým bielym jogurtom, kde sa chuť chilli oveľa viac zjemní. Môžete ho rozmiešať v smoothie alebo v kokteili.
Podrobnosti o mede kakaovom s chilli
Výživové údaje na 100 g | |
Energetická hodnota | 1 401 kJ / 335 kcal |
Tuk | 1,1 g |
Z toho nasýtené kyseliny | 0,5 g |
Sacharidy | 79 g |
Z toho cukry | 76 g |
Bielkoviny | 1,3 g |
Soľ | 0 g |
Obsahuje: kvetový pastovaný med (95 %), nealkalizovaný kakaový prášok (4 %), mleté kajenské korenie (1 %)
Minimálna trvanlivosť: 12 mesiacov od dátumu doručenia
Skladovanie: teplota do 25 °C, vlhkosť do 70 %, neodporúčame skladovať v chladničke
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.