Kakao v mede
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Med s kakaom chutí každý deň. Je to dobrotka!
Kakao je základ. Nádherná vôňa ďalekých krajín, krásne spomienky na detstvo, nekonečná inšpirácia do kuchyne. Lahôdka! Kakaový med si zaslúži čestné miesto vo vašom jedálničku, pretože:
- chutí úžasne (kakaovo sladký, so intenzívnym nástupom a dlhou dochuťou),
- hodí sa do kopy receptov (ovsené kaše, dezerty, sušienky, nápoje),
- vyzerá skvele (čaká na poličke na svoju chvíľu a vhodný aj ako darček),
- prospieva organizmu (napr. predlžuje vek).
Kakaové ráno, tomu poviem áno! Kliknite, pridajte do košíka, objednajte.
Ahoj, tu Alena a Josef, vaši včelári
Vypočujte si príbeh:
„Do pohára medík hnal sa,
čože ho tam lákalo?
Ten medík vraj zasníval sa:
že tam bude s kakaom.“
Ako sme objavili kakao a med?
Kakao nám pripomína tie krásne časy, keď sme boli malí. Preto sme chceli vytvoriť niečo dobré pre všetkých, ktorí v sebe stále majú čo i len maličký kúsok detskej dušičky. Výsledná horkosladká chuť vám v ústach rozohrá symfóniu pohody, vášne a slasti. Znie ako vyberané tóny majstrovského orchestra, ktoré si chcete dopriať znova a znova.
Zloženie a konzistencia kakaového medu
Zloženie nášho kakaa v medu je prírodné, a preto také jednoduché: len za studena pastovaný med a nealkalizovaný kakaový prášok. Neobsahuje žiadne pridané stabilizátory, cukrové sirupy ani iné šťavy, ktoré med riedia a zlepšujú roztierateľnosť. Nie je tekutý ako bežný kvetový alebo lesný medovicový med, ale jeho konzistencia pripomína skôr hustotu pastovného medu. Môže sa natierať na bežné pečivo, s výnimkou veľmi jemného pečiva, ako je nepečený toastový chlieb alebo croissanty.
- Náš tip: nechajte med a kakao pri izbovej teplote, kde sa zlepší ich konzistencia a med po niekoľkých hodinách zmäkne (v závislosti od objemu). Je to malá daň za to, že ingrediencie sú jednoducho 100% prírodné :-)
Čo je to pastovaný med?
Je to kvetový med, ktorý upravujeme do ľahko roztierateľnej formy. Pomalým miešaním ho zbavíme prirodzenej kryštalizácie, aby nemohol úplne stuhnúť. Len mechanický pohyb - nič viac. Žiadne zahrievanie, to by spôsobilo zníženie kvality medu.
Pozor! Pastovaný med môžete stekutiť. Robte to však opatrne, do teploty 50 °C. Pri vyššej teplote sa zo skvapalneného pastovaného kvetového medu stane nepastovaný kvetový med, t. j. číry med. Takýto med potom vykryštalizuje do absolútneho stuhnutia.
Kakao - opis a zaujímavosti
Kakao sa vyrába z kakaových bôbov - semien plodov kakaovníka pravého (latinsky Theobroma - doslova „potrava bohov“). Najväčšia plocha kakaových plantáží sa dnes nachádza na Pobreží Slonoviny (tretina svetovej produkcie) a tiež najmä v Ghane, Kamerune a Nigérii.
- Pôvodné indiánske výrazy pre kakao a čokoládu sú „cacauatl“, „kakaw“ alebo „chocol'ha“.
- Aztékovia si uctili dobyvateľa Cortéza lahodnou čokoládou v zlatom pohári.
Hlavnou zložkou kakaových bôbov je alkaloid teobromín a ďalej:
- minerálne látky (napr. draslík, fosfor, horčík, vápnik, zinok, železo),
- antioxidanty (flavonoly),
- anandamid a kofeín,
- zdravé tuky.
Pravé, kvalitné kakao posilňuje ľudský organizmus a môže:
- stimulovať činnosť srdca, znižovať vysoký krvný tlak a zvyšovať prietok krvi,
- pozitívne ovplyvniť mozog, navodiť pocit šťastia a zlepšiť pamäť,
- uvoľniť napätie v unavených svaloch,
- prispieva k rastu vlasov a nechtov,
- zvýšiť milostnú túžbu,
- pomáhajú pri prechladnutí,
- dostať telo do formy,
- zvyšujú chuť do jedla,
- na astmu.
Výroba kakaového medu
Ochutený med kakaový vyrábame na našej farme Včelařství Domovina na okraji Vysočiny.Celý proces výroby je vlastne jednoduchý: tradičné postupy, kvalitné suroviny a poctivé remeslo. To znamená stará dobrá ručná práca, náš domáci med a žiadne chemikálie ani náhrady.
- Vedeli ste, že včela medonosná sa v dôsledku ľudskej činnosti stala ohrozeným druhom? Jej úbytok je priamou hrozbou pre človeka - preto sa pripojte k našej snahe pomôcť včelám. Tu sa dozviete, ako to urobiť.
A ako máme kakao v mede najradšej?
Čoko nátierka med s kakaom si neochvejne drží pevnú pozíciu najväčšieho kakaového čokomňamky. Zo skúsenosti vieme, že vedie aj u detí: naša malá dcérka jedáva nakrájané chlebové štvorčeky natreté kakaovým medom minimálne dvakrát za týždeň. Palacinky týmto majstrovským počinom natierame tiež. Môžete si ho tiež natierať na chlieb, pridávať do jedál, sladiť ním dezerty alebo ovsenú kašu. Môžete ho zamiešať do jogurtom, do kokteilu alebo si ho dopriať len tak pre radosť.
Podrobnosti o kakaovom mede
Výživové údaje na 100 g | |
Energetická hodnota | 1 390 kJ / 332 kcal |
Tuk | 0 g |
Z toho nasýtené kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 82 g |
Z toho cukry | 80 g |
Bielkoviny | 0,3 g |
Soľ | 0 g |
Obsahuje: kvetový pastovaný med (95 %), nealkalizovaný kakaový prášok (5 %)
Minimálna trvanlivosť: 12 mesiacov od dátumu doručenia
Skladovanie: teplota do 25 °C, vlhkosť do 70 %, neodporúčame skladovať v chladničke
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.