Kakao so škoricou v mede
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Med s kakaom a škoricou je sladká pochúťka s omamnou vôňou. Jedzte ho denne
Kakao je základ. A rovnako aj čarovná škorica. Vychutnajte si ich v našom domácom medíku. Kakaový med so škoricou vonia ako omamná vôňa ďalekých krajín, chutí ako sladká spomienka na detstvo a jeho ozvena na jazyku znie ako rajská hudba. Zaslúži si čestné miesto vo vašom jedálničku, pretože:
- je to fajnotka > je úžasnou inšpiráciou na recepty, nápoje alebo pečivo (ovsené kaše, dezerty, sušienky),
- pasujú k sebe > exotický cinamaldehyd, kakaová Theobroma a vitamíny (3 poháre sú málo),
- zaberá na bacily > kakao a škorica sú superpotraviny skvelé pre váš organizmus (vraj dokonca predlžujú vek),
- mu to sekne > bude sa dobre vynímať na poličke aj ako neokukaný darček (nielen na Vianoce).
Vôňa škorice, z krajiny, kde žijú opice, chuť kakaová vás bude lákať zas a znova a poctivý domáci med - s radosťou ochutnáte hneď. Vyberte si balenie, kliknite, a šup s ním do košíka.
Ahoj, tu Alena a Josef, vaši včelári
Skočte po škoricovom mede s kakaom. Omamne vonia, sladko chutí a jeho ozvena na jazyku znie ako rajská hudba.
„Med, škorica a prášok kakaový,
chutí Katke a aj Janíkovi..."
Pre všetkých, ktorí radi maškrtia.
Ako sme objavili kakao, škoricu a med?
Vôňa škorice mi vždy pripomenie babičkinu štrúdľu. A kakao? Ako deti sme ho pili na jeden dúšok. Takže škorica alebo kakao? Ak sa neviete rozhodnúť ako my, spojili sme naše dve obľúbené chute pod jedno viečko. Tu to máte. A možno aj vás vrátia späť do detstva. Odporúčame všetkým čokoholikom a tým čo radi snívajú. Do výslednej horkosladkej chuti sa beznádejne zamilujete! Kakao, škorica a med sa k sebe odnepamäti nepochybne hodia. Vo vašich ústach rozohrajú symfóniu pohody, vášne a slasti. Znejú ako vyberané tóny majstrovského orchestra, ktoré si chcete dopriať znova a znova.
Zloženie a konzistencia škorice v mede
Zloženie nášho kakaa so škoricou v mede je prírodné, a preto také jednoduché: len za studena pastovaný med, mletá škorica a nealkalizovaný kakaový prášok. Neobsahuje žiadne pridané stabilizátory, cukrové sirupy ani iné šťavy, ktoré med riedia a zlepšujú roztierateľnosť. Nie je tekutý ako bežný kvetový alebo lesný medovicový med, ale jeho konzistencia pripomína hustotu pastovaného medu, ktorú zvyšuje mletá škorica a kakaový prášok. Môže sa natierať na bežné pečivo, s výnimkou veľmi jemného pečiva, ako je nepečený toastový chlieb alebo croissanty.
- Náš tip: nechajte med s kakaovým práškom a škoricou pri izbovej teplote, kde sa jeho konzistencia po niekoľkých hodinách zlepší (v závislosti od objemu) a med zmäkne. Je to malá daň za to, že ingrediencie sú jednoducho 100% prírodné :-)
Čo je to pastovaný med?
Je to kvetový med, ktorý upravujeme do ľahko roztierateľnej formy. Pomalým miešaním ho zbavíme prirodzenej kryštalizácie, aby nemohol úplne stuhnúť. Len mechanický pohyb - nič viac. Žiadne zahrievanie, to by spôsobilo zníženie kvality medu.
Pozor! Pastovaný med môžete stekutiť. Robte to však opatrne, do teploty 50 °C. Pri vyššej teplote sa zo skvapalneného pastovaného kvetového medu stane nepastovaný kvetový med, t. j. číry med. Takýto med potom vykryštalizuje do absolútneho stuhnutia.
Škorica - opis a zaujímavosti
Korenie škorice sa získava z kôry stromu patriaceho do čeľade vavrínovitých. Škoricovník čínsky pochádza z Barmy, zatiaľ čo cejlónska škorica pochádza zo Srí Lanky. Dnes sa pestuje v tropických oblastiach Afriky, Ázie a Ameriky. Najviac škorice sa produkuje v Indonézii, Brazílii, na Madagaskare a Seychelách.
- Škoricu v liečiteľstve úspešne používali už starí Číňania, Egypťania a Gréci úspešne používali škoricu v medicíne.
- O jej rozšírenie do celého sveta sa zaslúžili Portugalci a Holanďania.
- Samotné korenie sa vyrába drvením voňavej kôry škoricovníka.
Cinnamaldehyd, kyselina škoricová, eugenol, linalool a kumarín sú zlúčeniny, ktoré stoja za typickou vôňou škorice. Vďaka nim má škorica aj priaznivý účinok na ľudský organizmus:
- ničí baktérie (dezinfekčný účinok),
- zlepšuje kvalitu pokožky (zmierňuje akné),
- posilňuje imunitu (bojuje proti prechladnutiu, chrípke, kašľu),
- povzbudzuje chuť do jedla (a navyše sa veľmi príjemne užíva),
- pomáha pri cukrovke (zlepšuje metabolizmus tukov a cukrov),
- podporuje krvný obeh (znižuje krvný tlak, zmierňuje krvácanie),
- upravuje trávenie (nadúvanie, nevoľnosť, hnačka, dráždivý tračník),
- používa sa pri mnohých ďalších ochoreniach (napr. reumatizmus, vysoký cholesterol).
Kakao - opis a zaujímavosti
Kakao sa vyrába z kakaových bôbov. Jeho hlavnou zložkou je alkaloid teobromín a ďalej:
- minerálne látky (napr. draslík, fosfor, horčík, vápnik, zinok, železo),
- antioxidanty (flavonoly),
- anandamid a kofeín,
- zdravé tuky.
Pravé, kvalitné kakao posilňuje ľudský organizmus a môže:
- stimulovať činnosť srdca, znižovať vysoký krvný tlak a zvyšovať prietok krvi,
- pozitívne ovplyvniť mozog, navodiť pocit šťastia a zlepšiť pamäť,
- uvoľniť napätie v unavených svaloch,
- prispieva k rastu vlasov a nechtov,
- pomáhať pri prechladnutí,
- zvyšuvať chuť do jedla,
- zvýšiť milostnú túžbu,
- dostať telo do formy,
- pomáhať pri astme.
Výroba medu kakaového so škoricou
Ochutený kakaový med so škoricou vyrábame na našej farme Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý proces výroby je vlastne jednoduchý: tradičné postupy, kvalitné suroviny a poctivé remeslo. Začína to stáčaním medu a končí zmiešaním so škoricou a kakaom. To znamená starú dobrú ručnú prácu, náš domáci med a žiadne chemikálie ani náhrady.
- Vedeli ste, že včela medonosná sa v dôsledku ľudskej činnosti stala ohrozeným druhom? Jej úbytok je priamou hrozbou pre človeka - preto sa pripojte k našej snahe pomôcť včelám. Tu sa dozviete, ako to urobiť.
A ako máme škoricu s kakaom v mede najradšej?
Na našom mede so škoricou a kakaom si pochutí celá rodina. Využijete ho každý deň, môžete ho pridávať do jedál a najmä do dezertov (jablkový závin, škoricové hviezdičky, zmrzlinové poháre, palacinky, puding). Najlepší je na krupicovej kaši s roztopeným maslom. Výborný je na raňajky na toastovom chlebe, na bielom alebo celozrnnom pečive, so sladkým rožkom a tiež s kysnutým pečivom, ako sú briošky a mazanec - mňam, to je už iná reč!. Dá sa zamiešať do jogurtu, do kokteilu, horúcich nápojov, do smoothie alebo si ho môžete dopriať len tak pre radosť.
Podrobnosti o škoricovom mede s kakaom
Výživové údaje na 100 g | |
Energetická hodnota | 1 392 kJ / 332 kcal |
Tuk | 0,7 g |
Z toho nasýtené kyseliny | 0,4 g |
Sacharidy | 79 g |
Z toho cukry | 76 g |
Bielkoviny | 1 g |
Soľ | 0,01 g |
Obsahuje: kvetový pastovaný med (95 %), nealkalizovaný kakaový prášok (3 %), mletá škorica (2 %)
Minimálna trvanlivosť: 12 mesiacov od dátumu doručenia
Skladovanie: teplota do 25 °C, vlhkosť do 70 %, neodporúčame skladovať v chladničke
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.