Kakaové bôby v mede
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Med s kakaovými bôbmi je pochúťka nielen pre fajnšmekrov
Kto má chuť na niečo naozaj výnimočné, ocení náš jedinečný med s kakaovými bôbmi. Jeho pôvod siaha do ďalekých krajín, kde dávajú dobrú noc papagáje kakadu, kaktusy a priateľskí indiáni. Miešame ich s naším domácim medom a výsledok stojí za to:
- je to pochúťka pre tie najmlsnejšie jazýčky, ktoré už nevedia, čo od dobroty,
- okienko do exotických svetov, ktoré stále ukrývajú mnoho tajomstiev,
- jeden z najoriginálnejších darčekov, aký môže tvoja teta dostať. No fakt.
Pravé kakaové bôby v bio kvalite a poctivý med z Vysočiny tvoria bratstvo neodmietnuteľných, spoľahlivého spoločníka pre vaše chvíle pohody a chuťovku nielen pre fjnšmekrov. Vyskúšajte.
Ahoj, tu Alena a Josef, vaši včelári
Kakaové bôby v mede nad zlato:
„Moja milá z Eldoráda
poklad Inkov dá si rada.
bôby v mede kakaové
sú však ale návykové.“
Nie, nie, nepoplietol som to. Kakaovník sa dnes síce pestuje najmä v Afrike, ale pochádza z krajiny, na ktorú dohliada hrdá Popocatepetl.
Ako sme objavili kakaové bôby a med?
Kto by v detstve neobľuboval kakauko? Aj nám chutilo. Ale nie je kakao ako kakao. Nakoniec sme sa rozhodli ísť priamo k zdroju a narazili sme na tajomstvo samotného Quetzalcoatla, Aztéckeho boha, ktorý ľuďom priniesol kakaové bôby. Nechali sme sa teda inšpirovať a namiešali s nimi skvelý ochutený med. Výsledná chuť je božská, lepšia ako kastról kaviáru! Kakaové bôby ukrývajú v sebe čaro neznámych krajín a kvetový med sladkosť našich luhov a hájov. Horké a sladké sa dokonale dopĺňajú. Stačí sa obliznúť - pochúťka nielen pre mlsné jazýčky.
Zloženie a konzistencia kakaových bôbov v mede
Zloženie nášho medu s kakaovými bôbmi je prírodné, a preto také jednoduché: len za studena pastovaný med a rozdrvené kakaové bôby BIO FAIRTRADE. Neobsahuje žiadne pridané stabilizátory, cukrové sirupy ani iné šťavy, ktoré med riedia a zlepšujú jeho roztierateľnosť. Nie je tekutý ako bežný kvetový alebo lesný medovicový med, jeho konzistencia skôr pripomína hustotu pastovaného medu. Možno ho natierať na bežné pečivo, s výnimkou veľmi jemného pečiva, ako je nepečený toastový chlieb alebo croissanty.
- Náš tip: nechajte med s kakaovými bôbmi pri izbovej teplote, kde sa jeho konzistencia zlepší a med po niekoľkých hodinách zmäkne (v závislosti od objemu). Je to malá daň za to, že ingrediencie sú jednoducho 100% prírodné :-)
Čo je to pastovaný med?
Je to kvetový med, ktorý upravujeme do ľahko roztierateľnej formy. Pomalým miešaním ho zbavíme prirodzenej kryštalizácie, aby nemohol úplne stuhnúť. Len mechanický pohyb - nič viac. Žiadne zahrievanie, to by spôsobilo zníženie kvality medu.
Pozor! Pastovaný med môžete stekutiť. Robte to však opatrne, do teploty 50 °C. Pri vyššej teplote sa zo skvapalneného pastovaného kvetového medu stane nepastovaný kvetový med, t. j. číry med. Takýto med potom vykryštalizuje do absolútneho stuhnutia.
Kakaové bôby - opis a zaujímavosti
Kakaové bôby sú semená plodov kakaovníka pravého (latinsky Theobroma - doslova „pokrm bohov“). V súčasnosti sa najväčšie plochy kakaových plantáží nachádzajú na Pobreží Slonoviny (tretina svetovej produkcie), ako aj v Ghane, Kamerune a Nigérii.
- Pôvodné indiánske výrazy pre kakao a čokoládu sú „cacauatl“, „kakaw“ alebo „chocol'ha“.
- Aztékovia si uctili dobyvateľa Cortéza lahodnou čokoládou v zlatom pohári.
- Rozdrveným a upraženým kakaovým bôbom sa hovorí nibsy
Základnou zložkou kakaových bôbov je alkaloid teobromín a:
- minerálne látky (napr. draslík, fosfor, horčík, vápnik, zinok, železo),
- antioxidanty (flavonoly),
- anandamid a kofeín,
- zdravé tuky.
Kakaové bôby sú vynikajúce na posilnenie ľudského organizmu:
- pozitívne pôsobia na mozog, vyvolávajú pocity šťastia a zlepšujú pamäť,
- stimulujú srdce, znižujú vysoký krvný tlak a zvyšujú prietok krvi,
- uvoľňujú napätie v unavených svaloch,
- prispievajú k rastu vlasov a nechtov,
- pomáhajú pri prechladnutí,
- dostávajú telo do formy,
- zvyšujú milostnú túžbu,
- zvyšujú chuť do jedla,
- sú vhodné pri astme.
Výroba kakaových bôbov v mede
Ochutený med s kakaovými bôbmi vyrábame na našej farme Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobný proces je vlastne jednoduchý: tradičné metódy, kvalitné suroviny a poctivé remeslo. To znamená stará dobrá ručná práca, náš domáci med a žiadne chemikálie ani náhrady.
- Vedeli ste, že včela medonosná sa v dôsledku ľudskej činnosti stala ohrozeným druhom? Jej úbytok je priamou hrozbou pre človeka - preto sa pripojte k našej snahe pomôcť včelám. Tu sa dozviete, ako to urobiť.
A ako máme med s kakaovými bôbmi najradšej?
Šup sem s ňou, z kakaových bôbov dobrotou! Na kakaových bôboch v mede si blažene pochrumkávame, horká a sladká chuť sa dokonale dopĺňajú. Kakaové bôby v mede si vychutnáte s celou rodinou. Využijete ich každý deň, môžete ich natierať ich na pečivo, pridávať do jedál, osladiť nimi dezerty či ovsenú kašu. Môžete ich rozmiešať s jogurtom, v kokteili alebo si ich dopriať len tak pre radosť.
Podrobnosti o mede s kakaovými bôbmi
Výživové údaje na 100 g | |
Energetická hodnota | 1 454 kJ / 347 kcal |
Tuk | 3,1 g |
Z toho nasýtené kyseliny | 1,8 g |
Sacharidy | 77 g |
Z toho cukry | 75 g |
Bielkoviny | 1 g |
Soľ | 0,01 g |
Obsahuje: kvetový pastovaný med (94 %), bio kakaové bôby (6 %)
Minimálna trvanlivosť: 12 mesiacov od dátumu doručenia
Skladovanie: teplota do 25 °C, vlhkosť do 70 %, neodporúčame skladovať v chladničke
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.