Propolis v mede
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Propolis s medom. Ochutnajte to najlepšie a najzdravšie od včiel
Propolis je taký včelí tmel a čistidlo v jednom. Hotové kladivo na baktérie. S medom úžasne chutí a zaberá na rôzne zdravotné problémy. Teraz podrobne proberieme, prečo propolis presadzujeme.
- VONIA úľom. A tiež letom, šírim krajom a včelím rajom.
- CHUTÍ liečivo. Bodaj by nie, veď obsahuje spústu užitočných látok.
- VYZERÁ úžasne. Pripomína bežný kvetový pastovaný med, zľahka zakalený.
- MIZNE rýchlo. Z lyžičky a z pohára ako by sa strácal rýchlosťou mávnutia včelích krídel.
Proste propolis. Tak už se preberte a zaleťte si pre svoju dávku propolisu.
Ahoj, tu Alena a Josef, vaši včelári
Keď pračlovek postavil prvé úle na okraji prapolí, propolis sa promptne stal pre pračloveka prospešným.
„Ententiky, dva špendlíky,
dva úliky, tri medíky,
ty pôjdeš tam, ja tu som,
a jem med s propolisom.“
Propolis nenájdete na poli, ale v úli. A propolisový med v našom pohári.
Ako sme objavili propolis?
Ten sme ani objavovať nemuseli, protože ho máme neustále pred očami. Sme predsa včelári – mrknite o pár riadkov vyššie. A propolis sa v úli hojne vyskytuje v podobe zelenožltej až tmavo hnedej vrstvy s príjemnou vôňou živice. Už len zamiešať ho do medu. Výsledná chuť je včeličková: ako keby vám na jazyku rozkvitla lúka, otvorili ste úľ a nasali to najlepšie z plných plástov. Taká včelia apatieka.
- Zaujímavosť z nášho blogu: viete, ako vzniká kvetový med?
Zloženie a konzistencia medu s propolisom
Zloženie nášho medu propolisového je prírodné, a preto tak jednoduché: len za studena pastovaný med a propolis. Nie je tekutý ako bežný kvetový či lesný medovicový med. Jeho hustotu zvyšuje prímes propolisu a podobá sa skôr pastovanému medu. Neobsahuje totiž žiadne pridané stabilizátory, cukrové sirupy alebo iné riediace šťavy. Jednoducho ho namažete na bežné pečivo s výnimkou veľmi jemného pečiva ako napr. neopečený toustový chlieb či croissant.
- Náš tip: Nechajte propolis s medom pri izbovej teplote. Jeho konzistencia sa po pár hodinách (v závislosti od objemu) zlepší a med zmäkne. Je to malá daň za to, že zloženie je proste 100% prírodné :-)
Čo je to pastovaný med?
Je to kvetový med, ktorý uvedieme do ľahko roztierateľnej podoby. Pozvoľným miešaním ho zbavíme prirodzenej kryštalizácie, aby nemohl úplne stuhnúť. Len mechanický pohyb – nič viac. Žiadne zahrievanie, to by med stratil kvalitu.
Pozor! Pastovaný med je možné stekutiť. Ale robte to opatrne, do teploty 50 °C. Pri vyššej teplote sa stekutený kvetový pastovaný med stane medom kvetovým nepastovaným, teda čirym medom. Taký med potom skryštalizuje do absolútneho stuhnutia.
Propolis – popis a zaujímavosti
Propolis vyrábajú včely premiešaním nazbieraných kvetových živicových látok s výlučkami svojich hlavových žliaz. Pokrývajú s ním vnútorné časti úľa na ochranu proti baktériám či plesniam a upchávajú škáry a trhliny.
- Včely dokážu propolisom zakonzervovať uhynutú myš, aby sa v úli nerozložila.
- Pri nižšej teplote je propolis tvrdý a krehký, pri bežnej teplote mäkký a tvárny.
- Ďalšie ľudové názvy pre propolis sú smoluňka, dluž či včelí tmel.
- Propolis má výrazné antibakteriálne a dezinfekčné účinky.
Výroba propolisového medu
Ochutený med s propolisom vyrábame na našej farme Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobný proces je vlastne jednoduchý: tradičné postupy, kvalitné suroviny a poctivé remeslo. To znamená stará dobrá ručná práca, náš domáci med a žiadna chémia ani všelijaké náhrady.
- Vedeli ste, že včela medonosná sa kvôli ľudskej činnosti stala ohrozeným druhom? Jej úbytok človeka priamo ohrozuje – pridajte sa preto k našej snahe pomáhať včelám. Tu si prečítate, ako na to.
A ako máme propolis v mede najradšej?
My sme za propolis. Osobne sa na med propolisový vydávam poriadne vybavený veľkou lyžicou, aby som pohár vyčistil pekne, až do dna. Medzi tým med nájde využitie v kuchyni počas prípravy rozmanitých dobrôtok.
Aj vy si ho môžete natrieť na pečivo, pridať do pokrmov a ovocných šalátov alebo maškrtiť len tak pre radosť. Môžete ho rozmiešať s jogurtom, do kokteilu, čaju, smoothie aj horúceho mlieka. Veľký úspech bude mať pri zdobení dezertov (zmrzlinové poháre, palacinky, pudingy). A čo také zdravé raňajky s mliekom, müsli, ovocím a medom?
Podrobnosti o propolise s medom
Výživové údaje na 100 g | |
Energia | 1 382 kJ / 325 kcal |
Tuky | 0 g |
Z toho nasýtené kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 81 g |
Z toho cukry | 79 g |
Bielkoviny | 0,3 g |
Soľ | 0 g |
Obsahuje: kvetový pastovaný med (99,3 %), výťažok z propolisu (0,7 %)
Minimálna trvanlivosť: 12 mesiacov od dátumu doručenia
Skladovanie: teplota do 25 °C, vlhkosť do 70 %, neodporúčame skladovať v chladničke
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.