Kvetový med s agátom
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Agátový med zjete skôr, než skryštalizuje
Agátový kvetový med z našej rodinnej farmy Včelařství Domovina zjete skôr, ako stihne skryštalizovať. To znamená, že len tak neztuhne a v tekutej forme je prakticky stááále. Ale aj tak ho zjete šupito-presto, pretože:
- vonia ako kvety agátu,
- má bledožltú, priezračnú farbu,
- zamilujete si jeho sladkú chuť s výraznou agátovou ozvenou,
- vďaka ľahkej stráviteľnosti vás z nej nebude bolieť žalúdok.
Agátový med je pastvou pre oči, nos a jazýček. Nechajte sa zlákať aj vy > vyberte si > vložte do košíka > agátová dobrota je na ceste k vám.
Ahoj, tu Alena a Josef, vaši včelári
Poznáte tú detskú riekanku?
„Pred agátom, za agátom,
ten, kto bude stáť,
...umyje sa saponátom,
a z medu si nesmie dať.“
Takže, práve naopak. Postavte sa k nášmu agátovému medu a poriadne sa doňho pusťte. Je to pastva pre oči, nos aj jazýček.
Ako sme objavili agátový med?
Ako sme objavili agát? Tohto borca nič len tak nezlomí. Strom odolá suchu, znečisteniu, ohryzávaniu divou zverou, skátka, snáď všetkému. A med len z neho len tak neztuhne. A to určite oceňujeme. Preto vám ho teraz ponúkame. Chuť agátového medu je... taká agátová: sladučká, s ozvenou teplej jari a prísľubom nových dobrodružstiev. Tak akurát, aby ste sa nechali zlákať a zamilovali ste si ho.
Zloženie a konzistencia agátového medu
Kvetový med sa skladá zo sladkých štiav kvetov agátu. To znamená peľ a nektár, ktorý včely obohacujú o výlučky svojich žliaz. Výlučky obsahujú najmä enzýmy, ktoré prispievajú k rozkladu cukrov. Voda tvorí približne jednu šestinu (14 - 19 %) obsahu medu. V našom mede nenájdete žiadne pridané stabilizátory, cukrové sirupy ani iné riediace šťavy.
Žiadna kryštalizácia!
Sladký agátový med má jednu výnimočnú vlastnosť. Prakticky stále si zachováva svoju tekutú formu. Čo to znamená?
Tekutý med: je to prírodný medík, ktorý sa dá ľahko natrieť na pečivo. Voľne tečie ako tekuté zlato. Skladujte ho na tmavom, suchom mieste pri teplote do 25 °C (napríklad aj v chladničke).
Agátový med - opis a zaujímavosti
Agát (tiež agát biely, latinsky Robinia acacia) patrí do čeľade bôbovitých a pochádza zo Severnej Ameriky. Tvrdosť, húževnatosť a nezlomnosť agátu sú možno jedným z dôvodov, prečo obsahuje mnoho látok užitočných pre ľudský organizmus, ako napr:
- triesloviny,
- glykozidy (amygdalín),
- vonné silice (nerol, linalool),
- aminokyseliny (asparagín),
- kyseliny (antranilová, glykozirínová),
- flavonoidy (akaciin, campferol, myricetín, robinín).
Pozitívne účinky agátu oceníte najmä pri tráviacich problémoch. Používa sa pri kŕčoch, prekyslení a žalúdočných vredoch a podporuje aj žalúdok (a črevá). Trpíte stresom, psychickým vyčerpaním? Agát nesklame. Okrem toho pomáha pri zápaloch, reumatizme a ťažkostiach vylučovacieho systému. A viete, že:
- do Európy ju začiatkom 17. storočia priniesol francúzsky botanik Jean Robin,
- na Slovensku sa agáty začali pestovať v rokoch 1710 – 1720,
- nemá nič spoločné s tropickou akáciou?
Výroba kvetového medu agátového
Med z agátových kvetov stáčame na našej rodinnej farme Včelařství Domovina. Naše včely zvyknú tento med zbierať v oblasti Kolína, kde máme včelín. Celý proces je vlastne jednoduchý: tradičné postupy, poctivé remeslo a stará dobrá ručná práca. Žiadne chemikálie ani náhrady, toto je náš agátový kvetový med.
- Vedeli ste, že včela medonosná sa v dôsledku ľudskej činnosti stala ohrozeným druhom? Jej úbytok je priamou hrozbou pre človeka - preto sa pripojte k nášmu úsiliu pomôcť včelám. Tu sa dozviete, ako to urobiť.
A ako máme agátový med najradšej?
Agátový med kryštalizuje veľmi pomaly a je ľahko stráviteľný. Je preto vhodný na každodenné použitie do čaju, na pečivo alebo do müsli. Agátový čajík, chrumkavý rožtek a čerstvý chlieb, cereálie a máte raňajky ako na zámku. A akáciový med je nehorázne dobrý aj len tak na lyžičke. Alebo na lyžici :-)
Výživové údaje na 100 g | |
Energetická hodnota | 1 396 kJ / 333 kcal |
Tuk | 0,1 g |
Z toho nasýtené kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 82 g |
Z toho cukry | 80 g |
Bielkoviny | 0,4 g |
Soľ | 0 g |
Obsahuje: agátový med (100 %)
Minimálna trvanlivosť: 12 mesiacov od dátumu doručenia
Skladovanie: teplota do 25 °C, vlhkosť do 70 %.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.