Kvetový med s lipou pastovaný
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Oslaďte si čaj lipovým medom, mentolovou pochúťkou
Lipa je slovenský národný strom a lipový med je náš poklad. Objavte nezameniteľnú chuť, vôňu a formu lipového kvetového medu z našej rodinnej farmy Včelařství Domovina:
- mätová pochúťka > pokušenie pre vaše chuťové bunky,
- opojná mentolová aróma > prevonia vaše chvíle pohody,
- krásna zlatistá jantárová farba > potešenie nielen do vašej kuchyňu,
- jednoducho každodenná klasika do čaju > pretože osladí, ochutí a dodáva liečivú silu.
Tekutý lipový med pre každého, alebo pastovaná varianta pre skutočných znalcov? Vyberte si, kúpte a ochutnajte, lipový med naozaj stojí za to.
Ahoj, tu Alena a Josef, vaši včelári
Kedysi dávno, kdesi na Vysočine:
„Počúvni overené tipy,
začni veriť sile lipy.
Keď ochutnáš s lipou med,
na svete je sladšie hneď.“
My hovoríme, že lipový med krásne vonia, ešte lepšie chutí a dodáva liečivú silu. A je pre každého.
Ako sme objavili lipový med?
Ako sme objavili lipový med? Lipa je slovenský národný strom a bol by hriech ju nepoznať. A ešte väčšou chybou by bolo neosladiť si život lipovým medom. Najmä keď sa vyznačuje takou nezameniteľnou chuťou, vôňou a vzhľadom. Chuť lipového medu je mentolová a výrazná: sladká ako koláč, chladivá ako vánok a intenzívna. Och, ten slaďúšik je neskutočný!
Zloženie a konzistencia lipového medu
Sladký lipový med sa lepí na lyžičku a to je fajn. Môžete si ho vychutnať v dvoch variantách: pastovaný a tekutý. Záleží len na vás, ako ho máte najradšej.
Kvetový med sa skladá zo sladkých šťav z lipových kvetov. To znamená peľ a nektár, ktoré včely obohacujú o výlučky svojich žliaz. Výlučky obsahujú najmä enzýmy, ktoré pomáhajú štiepiť cukry. Významný podiel má aj lipová medovica. Voda tvorí približne jednu šestinu (14 - 19 %) obsahu medu. V našom mede nenájdete žiadne pridané stabilizátory, cukrové sirupy ani iné riediace šťavy..
Čo je to pastovaný med?
Je to kvetový med s upravenou konzistenciou. Mechanicky ho spracúvame do ľahko roztierateľnej nátierky. Pomalým miešaním sa med zbavuje prirodzenej kryštalizácie, takže nemôže úplne stuhnúť. Nezahrievame ho, takže nestráca svoju kvalitu.
Pastovaný med môžete bez straty kvality stekutiť vo vodnom kúpeli pri teplote do 50 °C. Zo skvapalneného pastového medu sa však stane med nepastovaný, t. j. číry med, a takýto med nakoniec vykryštalizuje do absolútneho stuhnutia.
- Naša rada: Na stekutenie pastového medu v mikrovlnnej rúre zabudnite. Jednoducho sa to nerobí.
Lipový med - popis a zaujímavosti
Lipový med si naši predkovia uctievali pre jeho čaro, dlhovekosť a údajnú ochranu pred zlými duchmi. V skutočnosti lipa obsahuje mnoho látok s priaznivými účinkami na ľudský organizmus, ako napr:
- bioflavonoidy (hesperidín, hyperozid, rutín, tilirozid),
- kyseliny (chlorogénová, karboxylová, kávová),
- stopové prvky (jód, mangán),
- vitamíny (najmä A, C, E),
- fytosteroly a triesloviny,
- uhľovodíky (farnesol),
- glukóza a manóza.
Lipový med sa preto môže používať najmä pri:
- prechladnutí, nádche a bronchitíde,
- ochorení obličiek a močových ciest,
- posilnení imunity a znížení únavy,
- psychickom strese, svalových kŕčoch a zápaloch,
- starostlivosti o suchú pokožku (vrátane psoriázy a ekzémov),
- vysokom krvnom tlaku a problémoch so žlčníkom.
Lipa je náš národný strom, ale to viete, že:
- bola zaň vyhlásená na všeslovanskom zjazde v Prahe v revolučnom roku 1848,
- naše babičky a dedovia verili v jej magickú silu a hojne ju využívali v ľudovom liečiteľstve,
- najstaršou lipou na Slovensku je Lipa kráľa Mateja pri Bojnickom zámku?
Výroba medu z lipových kvetov
Lipový kvetový med stáčame a stáčame na našej rodinnej farme, Včelřství Domovina. Včely ho zbierajú z lipových kvetov, ale veľkú úlohu v ňom hrá aj lipová medovica. Na túto medovú raritu lietajú včely najmä u nás na Vysočine, ale aj v oblasti Kolína, kde máme ďalšiu včelnicu. Celý proces je vlastne jednoduchý: tradičné metódy, poctivé remeslo a stará dobrá ručná práca. Žiadne chemikálie ani náhrady, to je náš med z lipového kvetu.
- Vedeli ste, že včela medonosná sa v dôsledku ľudskej činnosti stala ohrozeným druhom? Jej úbytok je priamou hrozbou pre človeka - preto sa pripojte k nášmu úsiliu pomôcť včelám. Tu sa dozviete, ako to urobiť.
A ako máme lipový med najradšej?
S lipou je lepšie a najlepšie s lipovým medíkom. Môžete si ho pridávať do čaju počas celého roka a hneď vám zlepší náladu. Je výborný aj na pečivo, pretože nesteká: chrumkavý rožtek, čerstvý chlieb, maslo a lipový med, to sú raňajky snov. (A teraz vám prezradím veľké tajomstvo: lipový med je úžasný aj na vyjedanie lyžičkou priamo z pohára. Zdravý hriech!)
Podrobnosti o pastovanom mede s lipou
Výživové údaje na 100 g | |
Energetická hodnota | 1 390 Kj / 332 kcal |
Tuk | 0 g |
Z toho nasýtené kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 82 g |
Z toho cukry | 80 g |
Bielkoviny | 0,3 g |
Soľ | 0 g |
Obsahuje: lipový med (100 %)
Minimálna trvanlivosť: 12 mesiacov od dátumu dodania
Skladovanie: teplota do 25 °C, vlhkosť do 70 %
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.