Jablkový závin s medom
Recept na jablkový závin s medom je skvelý na víkend aj všedný deň. Nie je síce štrúdľa ako štrúdľa, ale na tejto si ohromne pochutíte. Krásne zlatistá, lákavo voňavá, zvodne chrumkavá. Na raňajky alebo ako poobedňajší dezert, to si budete lebediť.
Recept na jablkový závin s medom
Na 2 kusy jablkového závinu s medom potrebujeme:
- 1 balenie mrazeného lístkového cesta (alebo 2 balenia chladeného),
- 8 jabĺk,
- 2 lyžice strúhanky,
- 4 lyžice medu kvetového,
- 2 lyžice mletej škorice,
- 1 vajíčko na potretie.
Postup prípravy jablkového závinu
Tak najskôr to cesto. Plech si vystelieme papierom na pečenie, na ktorý položíme plát cesta. Mrazené vyberieme z obalu, necháme ho povoliť, prepracujeme a pekne rozvaľkáme. Ak si chceme ušetriť čas a námahu, kúpime si cesto chladené. To stačí len vybaliť.
Najprv cesto na plechu posypeme strúhankou. Doprostred plátu pozdĺžne rozprestrieme jablká. Niekto ich bez šupiek strúha, niekto ich rýchlo aj so šupkou krája na kocky (nepustia potom toľko šťavy). Záleží na vás. Potom jablká postupne posypeme škoricou, zalejeme medom, skvelé sú aj oriešky a hrozienka.
Môžeme ešte pokvapkať rozpusteným maslom a zavinieme. Preto se tomu hovorí závin. Nezabudneme uzavrieť oba konce, ideálny spôsob si každý iste nájde sám. Nakoniec štrúdľu otočíme spojom nadol. Na voľnej polovici plechu obdobným spôsobom pripravíme aj druhý závin.
A potrieme ich vajíčkom a šup s nimi do rúry rozohriatej na 180 °C. Už sa to pečie, už to vonia a zhruba za 20 až 30 minút závin chytí zlatistú farbu. To už chce von, teší sa kým vychladne, my ho nakrájame a pochutíme si na ňom. Zapíjame napríklad kávou, mätovým čajom alebo ríbezľovým sorbetom.
Recept na domáce lístkové cesto
Lístkové cesto si môžeme pripraviť aj sami. Najlepšie v chladnom prostredí z týchto surovín: 250 g masla (či tuku na pečenie), 350 g najkvalitnejšej hladkej múky, 1 žĺtka, 1 lyžice 4% octu (či 2 lyžíc domácej citrónovej šťavy), 6 lyžíc vlažnej vody a štipky soli.
Začneme starostlivým prehnietením štvrtiny preosiatej múky s maslom. Výsledný tukový bochník dáme medzi dva hlboké taniere a stuhnúť do chladničky. Vodu rozmiešanú s octom, žĺtkom a soľou vlejeme do jamky v zbytku múky na doske. Zapracujeme ju širokým nožom a keď sa prestane lepiť, dôkladne prehnetieme rukami. Vytvorené závinové cesto je mäkké a hladké. Dáme ho do chladničky odpočinúť na 30 minút.
Teraz obe cestá spojíme dohromady.
Na doske jemne posypanej múkou vyvaľkáme závinové cesto do štvorca so stranou zhruba 20 cm. Múku sa snažíme oprašovať preč. Do štvorca so stranou okolo 13 cm zpracujeme tiež tukový bochník a položíme ho na šikmo na závinové cesto. Rohy cez bochník prehneme ako obálku a hrany dobre spojíme.
Pozor, výtvor otočíme hornou stranou na dosku a veľmi opatrne ho vyvaľkáme do obdĺžnika. Ten zložíme trikrát po dĺžke a potom trikrát po šírke. Zabalíme ho do vlhkej utierky a necháme hodinu odpočinúť v chladničke. Celý postup s rozvaľkaním cesta do obdĺžnika a skladaním opakujeme, ale tentokrát ho v chladničke necháme len štvrť hodiny. A už je to hotovo.