🤩Veľkonočné cenové šialenstvo: ZĽAVA 35 %🤩

Netradičný veľkonočný baranček

Tak som si povedala, že tento rok skúsim niečo nové. Hľadala som v kuchárkach aj na internete. A našla som recept na výrobu kysnutého, roztomilého veľkonočného barančeka plneného tvarohom. To je ono! Keď som ho upečeného postavila pred naše dievčatá, nemusím vám hovoriť, že sa doň s chuťou pustili.

Netradičný veľkonočný baranček

Recept na veľkonočného barančeka

Na veľkonočného barančeka potrebujeme:

  • 300 g hladkej múky,
  • 15 g čerstvého droždia,
  • 50 g medu,
  • 120 g mlieka,
  • 60 g slnečnicového oleja,
  • 2 žĺtky,
  • citrónovú kôru,
  • štipku soli.

Na výrobu tvarohovej náplne si pripravíme:

  • 250 g polotučného tvarohu,
  • 50 g krupicového cukru,
  • 1 lyžicu vanilkového cukru,
  • 1 žĺtok,
  • 1 hrsť hrozienok máčaných v rume.

Záverečný náter vyrobíme z:

  • 1 vajíčka,
  • 2 lyžíc mlieka.

Postup prípravy veľkonočného barančeka

Začneme prípravou cesta. Do veľkej misy dáme preosiatu múku, soľ a nastrúhanú citrónovú kôru. V menšej miske vymiešame droždie s medom do hladkej kaše, pridáme vlažné mlieko, olej a opäť premiešame. Zmes nalejeme do misy s múkou a vypracujeme cesto. Ak nechceme cesto miešať ručne, môžeme použiť robota – bude poriadne vypracované a ušetríme si robotu. Hladké cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste minimálne pol hodiny, najlepšie hodinku.

Kým cesto vykysne, vyrobíme zmiešaním všetkých surovín tvarohovú náplň. Plech vystelieme papierom na pečenie. V malej miske zmiešame vajíčko s trochou mlieka na potretie barančeka pred pečením.

Hneď ako cesto dostatočne vykysne, oddelíme dve tretiny a na zľahka pomúčenej ploche vyvaľkáme úzky plát v tvare obdĺžnika. Ten potrieme pripraveným tvarohom. Trochu tvarohu na plnenie nôh a hlavy si necháme stranou. Potretý plát zmotáme po dlhšej strane do rolády, ktorú ostrým nožom rozkrájame na diely. Z nich vytvoríme telo barančeka. Zo zvyšnej tretiny cesta vytvoríme rohy, hlavu a nohy a naplníme zvyšným tvarohom. Hrozienka sú oči. Celého barančeka necháme ešte na malú chvíľku pred samotným pečením odpočinúť. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme asi 20 minút na 180 stupňov.

A je to hotovo. No nie je krásny? Zapíjame napríklad mätovým čajom, kávou alebo ríbezľovým sorbetom. Dobrú chuť!