Netradičný veľkonočný baranček
Tak som si povedala, že tento rok skúsim niečo nové. Hľadala som v kuchárkach aj na internete. A našla som recept na výrobu kysnutého, roztomilého veľkonočného barančeka plneného tvarohom. To je ono! Keď som ho upečeného postavila pred naše dievčatá, nemusím vám hovoriť, že sa doň s chuťou pustili.
Recept na veľkonočného barančeka
Na veľkonočného barančeka potrebujeme:
- 300 g hladkej múky,
- 15 g čerstvého droždia,
- 50 g medu,
- 120 g mlieka,
- 60 g slnečnicového oleja,
- 2 žĺtky,
- citrónovú kôru,
- štipku soli.
Na výrobu tvarohovej náplne si pripravíme:
- 250 g polotučného tvarohu,
- 50 g krupicového cukru,
- 1 lyžicu vanilkového cukru,
- 1 žĺtok,
- 1 hrsť hrozienok máčaných v rume.
Záverečný náter vyrobíme z:
- 1 vajíčka,
- 2 lyžíc mlieka.
Postup prípravy veľkonočného barančeka
Začneme prípravou cesta. Do veľkej misy dáme preosiatu múku, soľ a nastrúhanú citrónovú kôru. V menšej miske vymiešame droždie s medom do hladkej kaše, pridáme vlažné mlieko, olej a opäť premiešame. Zmes nalejeme do misy s múkou a vypracujeme cesto. Ak nechceme cesto miešať ručne, môžeme použiť robota – bude poriadne vypracované a ušetríme si robotu. Hladké cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste minimálne pol hodiny, najlepšie hodinku.
Kým cesto vykysne, vyrobíme zmiešaním všetkých surovín tvarohovú náplň. Plech vystelieme papierom na pečenie. V malej miske zmiešame vajíčko s trochou mlieka na potretie barančeka pred pečením.
Hneď ako cesto dostatočne vykysne, oddelíme dve tretiny a na zľahka pomúčenej ploche vyvaľkáme úzky plát v tvare obdĺžnika. Ten potrieme pripraveným tvarohom. Trochu tvarohu na plnenie nôh a hlavy si necháme stranou. Potretý plát zmotáme po dlhšej strane do rolády, ktorú ostrým nožom rozkrájame na diely. Z nich vytvoríme telo barančeka. Zo zvyšnej tretiny cesta vytvoríme rohy, hlavu a nohy a naplníme zvyšným tvarohom. Hrozienka sú oči. Celého barančeka necháme ešte na malú chvíľku pred samotným pečením odpočinúť. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme asi 20 minút na 180 stupňov.
A je to hotovo. No nie je krásny? Zapíjame napríklad mätovým čajom, kávou alebo ríbezľovým sorbetom. Dobrú chuť!